Vlaamse Rugby Bond

De Vlaamse Rugbybond (VRB) verenigt de Vlaamse rugbyclubs sinds 1978 en heeft als doel zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen in aanraking te laten komen met rugby en de sport zo veel mogelijk te laten beoefenen, zowel professioneel als recreatief. Bij de bond zijn 22 Vlaamse clubs aangesloten.

De VRB organiseert ook rugby-trainingen. Sommige trainingen worden in eigen beheer georganiseerd, andere in samenwerking met sportclubs, scholen en universiteiten. Zo biedt de VRB de spelers rugbyvaardigheidstrainingen, en geeft ze trainerscursussen.

De VRB is gevestigd in Antwerpen en heeft vier voltijds medewerkers, waaronder Michiel De Baets.

FileMaker
Michiel De Baets is de recreatief coördinator van de Vlaamse Rugby Bond. Daarnaast verzorgt hij er de ledenadministratie. Daarvoor maakte De Baets altijd gebruik van een Microsoft Access-database, maar deze was niet gebruiksvriendelijk genoeg meer, zodat hij voor de VRB op zoek ging naar een andere database-oplossing die wel gebruiksvriendelijke en interactief is. Al snel liet De Baets zijn oog op FileMaker vallen, omdat die veelvuldig is onderscheiden, juist om deze eigenschappen. Een van de aangesloten rugbyverenigingen maakte zelfs al gebruik van FileMaker en was bekend met de voordelen.

Toepassingen
De Vlaamse Rugby Bond gebruikt de FileMaker-database voor zijn ledenadministratie. Op het kantoor van de VRB draait FileMaker Server en de clubs kunnen hun gegevens zelf aanpassen via een webinterface. Iedere club heeft daartoe zijn eigen inlognaam en wachtwoord, welke combinatie toegang geeft tot de eigen clubgegevens. Hierdoor is de ledenadministratie altijd direct bijgewerkt. De VRB houdt in FileMaker bij of de rugbyclubs nog aan de eisen voldoen voor de aan hun verstrekte licentie.

De FileMaker-database van de VRB wordt volgens De Baets steeds verder uitgebreid. Zo worden er ook de criteria in vastgelegd waaraan een club moet voldoen om door de bond erkend te worden als een officiële rugbyclub. Er wordt bijvoorbeeld geregistreerd wanneer de clubs opleidingen volgen en welke toernooien ze organiseren.

VRB maakt gebruik van de nieuwste versie FileMaker 10, waarmee het onder andere mogelijk is om zoekopdrachten op te slaan en
direct e-mailings aan de clubs en hun leden te verzenden via de FileMaker SMTP-server – een aparte e-mailclient is daartoe dus niet nodig.

Toekomst
De VRB wil de database verder uitbreiden met alle vereiste gegevens die nodig zijn voor een club om subsidie te krijgen. “FileMaker is zo gebruiksvriendelijk, dat de clubs ons zonder specifieke FileMaker-opleiding via de webinterface van de informatie kunnen voorzien die we nodig hebben om een dergelijke subsidie aan te vragen”, aldus Michiel De Baets.