Filemaker: het hart van de winkel

Tsuri Menereis was financieel adviseur en verzekeringsagent en daarnaast ook tafeltenniscoach. Als coach had hij veel met materiaal te maken en merkte hij dat leveranciers zich vaak weinig betrokkenheid toonden bij het tafeltenniswereldje. Lange wachttijden, gebrekkige communicatie, Tsuri dacht: "dat kan beter" en begon in januari 2009 zijn winkel. Nu is hij marktleider in Nederland.

De succesformule van Menereis bestaat uit twee peilers: perfect klantencontact en een perfecte organisatie. Het eerste doen de vijf medewerkers van Menereis zelf, voor het laatste gebruiken ze FileMaker. Tsuri: “de keuze voor FileMaker was snel gemaakt. Onze websitebouwer en -beheerder adviseerde ons de hele interne organisatie in FileMaker onder te brengen, van klantencontact en omzetgegevens tot voorraadbeheer en logistiek. Alles draait nu in FileMaker 11 op een eigen server. Alle vijf de medewerkers hebben een eigen account en in totaal gebruiken we alle functionaliteiten van FileMaker. Zo is FileMaker gekoppeld aan de administratie bij onze accountant zodat die automatisch alle financiële gegevens inleest. En FileMaker maakt uiteraard integraal onderdeel uit van onze website zodat nieuwe producten, aanbiedingen en dergelijke automatisch op de site belanden terwijl online orders ook direct in het systeem worden opgenomen en verwerkt. Belangrijk want zo’n 70% van onze omzet loopt door de site.”

Dankzij FileMaker hebben de vijf medewerkers van Menereis hun handen vrij om diep door te dringen in de tafeltenniswereld. Die bestaat in Nederland uit zo’n 35.000 spelers die zijn aangesloten bij ruim 600 verenigingen. Zijn vijftien jaar als coach heeft Tsuri grote bekendheid opgeleverd in het tafeltenniswereldje terwijl hij zelf ook iedereen wel kent. Zo kan hij contacten op elk niveau onderhouden en weet hij precies wat er in de markt leeft.
Ondertussen richt Tsuri richt zich sterk op de promotie van tafeltennis in het algemeen want tafeltennis is een veelzijdige en toegankelijke sport die je op elk niveau kunt beoefenen. Tsuri: “Tafeltennis is snel, slim en sportief. Van alle balsporten is het zelfs de snelste wat betreft de rotatie van de bal, de spin. Bij geen enkele andere sport maakt de bal zo veel omwentelingen per seconde als bij tafeltennis. De spin is ook wat tafeltennis een slimme sport maakt. Een gevorderde speler bepaalt door de spin die hij de bal meegeeft, hoe die bal van het batje van zijn tegenstander zal springen. Een goede speler bepaalt dus al de richting van de bal van zijn tegenstander en dat maakt tafeltennis zo’n slimme sport. Een sport die bovendien heel laagdrempelig is. Je kan nog spelen als je tachtig bent of het vanuit een rolstoel terwijl het op het niveau van gevorderden juist weer extreem sportief is en een ijzersterke conditie vereist.”

De promotie van tafeltennis levert Menereis veel goodwill op: “heel Nederland is inmiddels volgeplakt met Menereis stickers, we kennen alle topspelers en onderhouden nauwe banden met de verenigingen.” En dat levert klanten op. “We werken nu met zo’n 150 verenigingen samen, die krijgen kortingen en uiteraard perfecte service, want dat is waarom klanten, klant blijven. Hetzelfde geldt voor individuele klanten, die kennen we door en door, dankzij FileMaker.”
Belangrijk element daarbij is het wel heel grote assortiment. In totaal heeft Menereis ruim twintig merken in huis. Een aantal daarvan heeft hij exclusief zodat Menereis ook andere winkels belevert, tot in het buitenland aan toe. In totaal resulteert dat in ongeveer 60.000 (!) producten. De assemblage van die producten vindt veelal plaats in de vestiging in Soest. Zo resulteert de combinatie van een bepaald batje, handvat, het soort lijm en het rubber in een nieuw product op dat helemaal past bij de behoefte van een individuele speler. FileMaker houdt dit allemaal bij, per klant, en op het niveau van voorraden, logistiek, enzovoort tot facturering en administratie aan toe.
Het resultaat is een geoliede machine dat Menereis heeft geholpen binnen twee jaar uit te groeien tot marktleider in Nederland en distributeur van exclusieve merken in Europa.