Det tänkta systemet blev ett annat

BTH Bygg AB som även har setts i TV i fixa hemma programmen har funnits sedan 1992 och är en av Stockholms ledande byggentreprenörer. 2008 grundades BTH Bostad som ett led i att separera nyproduktion av bostäder från övriga verksamheten. Första gången Daniel kom i kontakt med FileMaker var någon gång på 90-talet men den upplevelsen var inte så positiv. När FileMaker 10 sedan lanserades gav Daniel FileMaker en ny chans och han började då att bygga på bolagets nya informations- och projektsystem.

Vi tog chansen till en kort pratstund med Daniel Guldfors, informationschef på BTH Bygg AB och BTH Bostad AB.

Vad var det du ville förbättra i din verksamhet när du bestämde dig för att söka efter ett nytt verktyg?
Det började som en ren databasfunktionalitet, för att internt organisera information och projektuppgifter. Vi saknade helt en tillfredsställande styrning för detta innan.

På vilket sätt hjälpte FileMaker dig att lösa problemet?
Att organisera information var en barnlek i FileMaker, och däri ligger dess styrka. Användarvändligt och enkelt, samt bra funktioner för att dela informationen i grupp.

Varför föll valet på FileMaker?
Möjligheten att själv utveckla systemet, helt efter egna önskemål, är svårslaget. FileMaker eliminerar allt behov av att köpa dessa tjänster utifrån.

Hur mycket uppskattar ni att FileMaker har sparat/effektiviserat ?
Svårt att mäta, men i ren intern utvecklingstid så har det sparat massor.

Hur och till vad används FileMaker i din verksamhet.
Den primära sysslan för FileMaker blev faktiskt något helt annat än vi tänkt oss från början. Det hela startade med att jag började sammanställa information om projekten i BTH Bostad. När jag sedan började utforska de inbyggda möjligheterna för att publicera informationen till Internet med PHP, så födde det ett egenutvecklat publiceringssystem för BTH Bostads hemsida.

Det visade sid att det var otroligt enkelt att publicera informationen från vårt interna system till hemsidan, och på så vis behövde vi bara sköta information på ett ställe.

Då systemet även kan skriva tillbaka till FileMaker, så var det en perfekt lösning för att samtidigt lösa vårt behov av att administrera intresseanmälningar för våra projekt. Alla intresseanmälningar hamnar snyggt och prydligt i samma system som projektets övriga information.

Jag byggde upp en hemsida i HTML och PHP, och därefter kopplade den till FileMaker Server som då serverar utvald information från vårt interna system.

Jag har varken sett, eller hört talas om, något liknande system. För oss innebar det en snabbt lanserad hemsida när företaget bildades, och 0kr i extra kostnader.

Vad är nästa steg för FileMaker i din verksamhet.
Hemsidan är på väg att lanseras i en helt ny version, vilket egentligen bara är bättre design. Förhoppningsvis kan vi även integrera Filemaker lite mer i kärnverksamheten, som tanken var från början…

Vad tror du om Apples nya iPad?
Jag köpte mig en iPad under en USA resa i somras, och jag älskar den. Den är en väldigt speciell produkt. Man är inte helt klar över användningsområdet innan man själv har en, men när man väl sitter där med den i händerna så inser man att den ersätter väldigt mycket, allt från dagstidningen till laptopen. Eftersom programutbudet är så otroligt stort för iPad och iPhone (däribland FileMaker) så är det faktiskt förvånande få saker man behöver en bärbar dator till.

Datorer i iPadens format är helt klart framtiden, och det borde inte vara långt kvar tills många människor slutar släpa med sig sina bärbara datorer på resor.

Om du fick önska dig vad som helst vad skulle du välja då?
Oj, tvära kast mellan frågorna… Förmodligen ett mycket, mycket längre liv. Nyfikenheten över teknikens- och vetenskapens utveckling i framtiden är oerhört stor. Det vore kul att få se och uppleva saker man inte ens drömt om idag