Bento: ideaal voor de privé sfeer

Joost Dijkstra, retired notary, has always been fascinated by databases. In his practice he used several applications: "if I would have known FileMaker then, I would probably have chosen that". At home he is gone on Bento: "an excellent programme, glorious. Users don’t need to bother with programming. It is an application as simple as powerful. Just drag and drop pictures, e-mails, even music. For the private user, Bento is the ideal tool."

Joost Dijkstra, sinds kort notaris in ruste te Hoevelaken, was altijd al gefascineerd door databases. Op kantoor gebruikte hij achtereenvolgens verschillende pakketten. Thuis is hij verslingerd aan Bento: “uitstekend programma, machtig mooi!”

Dijkstra heeft van het begin af aan veel ervaring opgedaan met databases: “Als notaris verzamelen we veel data. En dan wil ik niet een dossier uit de kast moeten trekken, ik wil in de computer precies kunnen zien wat de status is, de uit te voeren acties, het in de gaten houden van de deadlines. Verder heb je natuurlijk een goed tijdschrijf-systeem nodig, eentje waarin je ook op het beeldscherm in een keer de hele week kunt overzien en wat je op welke dag hebt gedaan, hoeveel tijd aan een handeling is besteed, zoals in een agenda. Dan zou het helemaal mooi zijn als die twee samenwerken en als je er ook mee kunt plannen.”
Vandaar dat Dijkstra al heel wat database pakketten heeft bestudeerd en ook heeft gebruikt. Het eerste pakket dat hij in gebruik nam was Asksam: “een heel mooi pakket,” aldus Dijkstra, “ziet er geweldig uit, kan veel data aan en is razend snel, wordt veel in Amerika gebruikt, maar in Nederland kende destijds vrijwel niemand het programma. Daarna kwam PerfectView, “nooit goed begrepen hoe ik het maximale uit de software kon halen”, en daarna FoxPro: “helemaal zelf gebouwd – nou ja, m’n broer dan. Het is een complex systeem geworden waar je niet zomaar van afstapt. Maar als ik toen FileMaker had gekend, was dat ’t waarschijnlijk geworden.”
Inmiddels heeft Dijkstra zijn notariskantoor overgedragen aan Henk-Jan de Boer, die het kantoor voortzet onder de naam Notarishuis Hoevelaken. Dijkstra: “die naam had ik destijds als domeinnaam geclaimd, daar moet je vroeg bij zijn. Ik ben heel blij met Henk-Jan de Boer. Zo’n kantoor is toch je kind, daar heb je veel tijd en energie in zitten en dan is het heel fijn als je opvolger met enthousiasme de praktijk voortzet.”

Strikt privé
Joost Dijkstra leerde FileMaker kennen via Bento en Bento weer toen hij enige jaren geleden overstapte van een MS computer naar een Mac. “Bento is ideaal voor particuliere gebruikers. Wij willen niet lastig gevallen worden met programmeren. Gewoon ‘sleuren en pleuren’ dat willen we.” Wat dat betreft zit Dijkstra goed: foto’s, e-mails en zelfs muziek: hij sleept het gewoon naar een kaart in Bento en het staat erop. “Uitstekend programma, machtig mooi!”
Bento heeft Dijkstra destijds ook even in zijn praktijk als notaris gebruikt: “We hadden 1500 adressen in de database die ik wilde opschonen. Het liefste maak je dan in één klik een mail aan, maar dat is in lang niet alle pakketten mogelijk. Dus toen heb ik eerst de data via Excel geïmporteerd in Bento, vanuit Bento met een druk op de knop alle 1500 adressen een mail gezonden, de wijzigingen in de adressen in Bento verwerkt, alles weer geëxporteerd naar een Excel bestand, en tenslotte ingelezen in de database van kantoor.
Maar dat is een uitzondering, Dijkstra houdt Bento strikt privé: “zo hebben we een mannenclubje met zo’n 35 leden. Een keer per jaar mogen de vrouwen ook mee, maar die kennen dan natuurlijk lang niet iedereen. Met Bento heb je zo een smoelenboek voor de dames gemaakt. Ideaal. Ook maak ik de familiestamboon in Bento. Heel handig. En ik houd er de gegevens en foto’s bij van familieleden die ik niet zo vaak zie. In een mum van tijd maak je nieuwe velden aan of wijzig je bestaande velden in een andere soort, heel praktisch.”
Tot slot gebruikt Dijkstra Bento ook voor zijn financiële stukken: “je zet het erin en Bento telt alle bedragen netjes bij elkaar. Heb je direct een overzicht.” Voor Dijkstra is Bento dan ook het sluitstuk in zijn langjarige carrière als ‘database ervaringsdeskundige’: “het is een heel eenvoudig pakket, maar je kunt er ongelooflijk veel mee doen. Voor de privé gebruiker een ideaal stuk gereedschap.”