Een Apple kan niet zonder Bento"

"Op de zaak gebruik ik een speciaal standaardpakket waar alles in zit. Zoiets maak je zelf niet. De rest doe ik met Bento: ledenlijst van de winkeliersvereniging, recepten ordenen en de optredens van onze band bijhouden. O ja, ook foto’s organiseren, apparatuur registreren, dat soort dingen."

Aldus John de Korte, eigenaar van John’s Men & Women in Oost-Souburg (tussen Middelburg en Vlissingen). Je zou het niet verwachten, maar John’s Men & Women is een echte publiekstrekker op Walcheren. Er komen zelfs klanten uit Rotterdam “en gisteren had ik nog een klant uit Amsterdam aan de telefoon” zo vertelt John de Korte. Zijn geheim: een exclusieve collectie met topmerken als Brax, Only-M en Carl Gross. Verder trekken advertenties op lokale tv en radio klanten naar Oost-Souburg terwijl ook zijn site het goed doet. Verder maakt een persoonlijke benadering onderdeel uit van de succesformule. John, zijn vrouw en hun verkoopster kennen hun klanten en voelen aan wie hulp nodig heeft en wie liever nog even rondkijkt. “In zo’n dorp heb je een andere sfeer, veel relaxter. Dat spreekt mensen aan, ze voelen zich hier op hun gemak.”

“Het gaat vanzelf”
John is ook een enthousiaste amateurkok met als specialisatie de Thaise keuken. Maar lang niet alle recepten overleven zijn strenge oordeel en de recepten die het toch halen, worden aangepast en verfijnd. Zo geniet John enige bekendheid met zijn Panang curry. Maar dan niet van kip zoals het recept dat hij vond, voorschrijft (“te waterig”), maar met kalkoen (“veel vleziger”). Alle recepten die zijn getest, aangepast en goedgekeurd slaat John op in Bento. John kan de recepten desgewenst aanvullen met beoordelingen, de data dat hij ze klaarmaakte en voor wie.
Daarvan kan John vervolgens ook weer selecties maken. Komt er iemand eten die dol is op schaaldieren en niet van scherp eten houdt? Met Bento draait John het complete overzicht uit dat meer suggesties bevat dan hij anders uit zijn geheugen zou opdiepen.
Zo gebruikt John Bento ook voor zijn foto’s: “als je op het logo van iPhoto in Bento klikt, kun je alles doen wat je nodig hebt. Titels geven, onderwerp, stijl van de foto, wie de foto gemaakt heeft, wie erop staat, datum, enzovoort. Zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen, zit er allemaal al in.”
Verder houdt John de ledenlijst van de winkeliersvereniging in Bento bij en heeft hij ook alle elektrische apparatuur erin opgeslagen, compleet met serienummer en wanneer de garantie verloopt. John geeft ruiterlijk toe dat hij een ordelijk type is, maar geeft ook een beetje de schuld aan Bento: “het gaat vanzelf!”

“Ziet er perfect uit”
John de Korte kwam Bento op het spoor via Apple. Al vrij snel nadat hij zijn Apple had aangeschaft ontdekte hij Bento en de perfecte aansluiting daarvan op zijn Apple computer. “Eigenlijk kan een Apple niet zonder Bento”, zo concludeerde John al snel.
Naast het gebruikersgemak is de perfecte presentatie van Bento belangrijk. Ook dit gaat weer geheel automatisch: “Alles ziet er netjes opgemaakt uit. Als je wat afdrukt, past het zich vanzelf aan, aan de papiergrootte, rechtop of landschap, mooi ingedeeld. Zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen, ziet alles er meteen perfect uit. Logootjes bij bedrijven in m’n adresboek bijvoorbeeld, heel overzichtelijk en het is meteen helemaal af.” Uiteraard gebruikt John Bento ook voor zijn agenda. Kleurtjes geven dan aan om wat voor soort afspraak het gaat. Zo gebruikt hij Bento ook voor de boekingen van zijn band waarin John met zijn keyboard wordt aangevuld met een gitarist en een zangeres. Optredens vinden in geheel Zeeland plaats, met nadruk op Walcheren. Alles overzichtelijk te volgen dankzij Bento.