Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) staat bekend als universitair expertisecentrum waar kennis en innovatie hand in hand gaan met patiƫntenzorg van de hoogste kwaliteit.

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werd in 1979 opgericht als het universitair ziekenhuis van de Universiteit Antwerpen. Het UZA staat bekend als universitair expertisecentrum waar kennis en innovatie hand in hand gaan met patiëntenzorg van de hoogste kwaliteit. Het ziekenhuis beschikt over 573 bedden en neemt rond de 22.000 mensen per jaar op. Daarnaast behandeld het ziekenhuis jaarlijks zo’n 165.000 ambulante patiënten. In het UZA werken ruim 2500 medewerkers, waarvan ongeveer 1200 verpleegkundigen. Het UZA werkt nauw samen met de Universiteit Antwerpen en wisselt voortdurend kennis en ervaring uit.

Keuze voor FileMaker

FileMaker wordt sinds 1995 gebruikt door de dienst Cardiologie van het UZA. De artsen en professoren van de dienst hadden een database nodig voor het beheer van de patiëntendossiers. In eerste instantie gebruikte men FoxPro. Deze databasesoftware was echter te ingewikkeld in het dagelijkse gebruik en bood niet de gewenste mogelijkheden. Met FileMaker konden de artsen eenvoudig zelf aan de slag om een database te ontwikkelen. Met FileMaker konden ze zelf een gebruiksvriendelijke gebruikersinterface ontwikkelen, die aan hun wensen en eisen voldeed.

FileMaker-toepassingen

De Dienst Cardiologie gebruikt FileMaker in de eerste plaats voor het beheer van de patiëntendossiers. Zo worden onder meer de barcodebandjes die patiënten krijgen in FileMaker geregistreerd en afspraken met patiënten bijgehouden. FileMaker is met diverse andere programma’s gekoppeld. Zo is er onder meer een koppeling met het Elektronisch Medisch Dossier (C2M), zodat de zorgverstrekkers toegang hebben tot deze gegevens. Door de koppeling met het programma MedSERVE van MediBRIDGE wordt met de huisartsen papierloos gecorrespondeerd.

Ongeveer honderd artsen en verpleegkundigen van de Dienst Cardiologie maken gebruik van FileMaker.

F
ileMaker in de toekomst

De dienst Cardiologie van het UZA overweegt in de toekomst, ondermeer vanwege de vele krachtige queries en scripting-mogelijkheden, over te stappen op de nieuwste versie van FileMaker.