Den nya FileMaker 14-plattformen sätter fart på utvecklingen av verksamhetslösningar till iPad, iPhone, Windows, Mac och webben

FileMaker-plattformen, som nu funnits i 30 år, tillhandahåller snabbare lösningsautomatisering, stöd för mobilwebbläsare och mycket mer

SANTA CLARA, Kalifornien. – 12 maj 2015 – I dag har FileMaker tillkännagivit en ny version av sin utvecklingsplattform som snabbar på utvecklingen av anpassade lösningar som kan köras på iPad, iPhone,
Windows, Mac och webben.
FileMaker 14 förenklar automatiseringen av verksamhetsprocesser genom att
leverera programfunktioner från datorn till mobilwebbläsare och ge användarna en produktiv och engagerande
upplevelse på datorer, iOS-enheter och i mobilwebbläsare.

Tillkännagivandet sammanfaller med 30-årsjubileet för FileMakers programvara. Idén med FileMaker föddes hos
ett uppstartsföretag som grundades av fyra entreprenörer i Massachusetts som var fast beslutna om att skapa en användarvänlig databasprogramvara.

”FileMaker 14 är kulmen av 30 års arbete med att hjälpa kunder att använda sig av de senaste plattformarna – från
Mac och Windows till iOS-enheter och dagens mobilwebbläsare – samt uppfylla användarnas ökade förväntningar på dataåtkomst, enkelhet och mobilitet”, säger Ryan Rosenberg, vice-vd för Marketing och Services för FileMaker, Inc. ”Med FileMaker 14 är det lättare än någonsin att skapa övertygande och plattformsoberoende lösningar med en modern design – även om du aldrig utvecklat
en enda lösning tidigare.”

Nya funktioner i FileMaker 14

FileMaker 14 ger utvecklare en komplett upplevelse och möjligheten att släppa lös sin kreativitet och uppfinningsrikedom.

Ett Scriptfönster snabbar på automatiseringen av vanliga verksamhetsprocesser, till exempel att tilldela en ny uppgift till den anställda med högst tillgänglighet, göra om ordningen i inventarier när lagernivåerna är låga
eller skapa en faktura under ett kundmöte. Med Scriptfönster samlas skapande, redigering och visning av scripts och beräkningar i ett effektivt arbetsfönster. Automatiskt komplettering, favoriter, intern redigering, genvägar, beskrivningar av scriptsteg med internhjälp, slå upp kommandon automatiskt och andra funktioner sätter fart på utvecklingen. Till och med de utan erfarenhet av programmering kan använda scripts för att skapa anpassade lösningar med FileMakers enkla peka-och-klicka-upplägg och sammanhangsberoende vägledning.

Ett nydesignat FileMaker WebDirect gör det enklare att leverera interaktivitet som utformats för datorn
till mobilwebbläsare på surfplattor. FileMaker WebDirect stöder nu FileMaker-lösningar som körs på de
senaste surfplattorna. Företagsanvändare kan leverera en nästa generations upplevelse för mobilwebbläsare.
Det nydesignade verktygsfältet anpassas automatiskt efter storleken på användarnas webbläsare på datorer och surfplattor med större tryckmål, glidmenyer som på ett dynamiskt sätt optimerar skärmarean och menyer som visas och döljs automatiskt i logiska grupper när storleken ändras eller när användaren roterar sin enhet.

Ett Startcenter ger ett appliknande gränssnitt med stora, tydliga ikoner (inga fler dialogrutor eller nedrullningsbara menyer) som gör det möjligt för användarna att ordna sina lösningar visuellt och få en
bra överblick. Användare kan välja bland 29 fördesignade ikoner eller utforma egna ikoner som ger lösningarna ett personligt utseende. Startcenter fungerar över hela FileMaker 14-plattformen och ger en enhetlig upplevelse på Windows och Mac med FileMaker Pro, på iPad och iPhone med FileMaker Go och i webbläsare med FileMaker WebDirect.

En förbättrad iOS-upplevelse för användarna, tack vare nya scripts som ger större kontroll över hur lösningar ser ut och körs på iPad och iPhone. Ett nydesignat gränssnitt i iOS 8-stil i FileMaker Go 14 (en kostnadsfri företagsapp som är tillgänglig i App Store) ger en stilren look och en enhetlig användarupplevelse. Utvecklare kan enkelt köra lösningarna i helskärmsläge genom att använda scripts eller svepgester för att dölja användargränssnittet. Som utvecklare kan du låsa lösningen i stående eller liggande läge genom att ange skärmriktning, visa användbar information vid inhämtning av signaturer, aktivera pektangentbord, aktivera RTF-redigering och använda nya kontroller för ljud- och videouppspelning för att skapa program för utbildningar som utförs i egen takt och andra innovativa lösningar.

Många nya funktioner för FileMaker-utvecklare, privilegierade användare och administratörer.
FileMaker WebDirect är nu upp till 25 % snabbare när du öppnar de flesta layouter som har optimerats för webben. Dessutom har stödet för antalet samtidiga anslutningar fördubblats (från 50 till 100). Automatisk återanslutning från FileMaker Pro 14-lösningar till FileMaker Server 14 hjälper användarna att återställa snabbt när nätverksanslutningen är instabil och bryts. Ökad säkerhet i FileMaker Server Admin Console skyddar data och lösningar genom starkare lösenordskontroller. Det nya alternativet för standbyserver i FileMaker Server 14 ger erfarna administratörer högre tillgänglighet av verksamhetsdata.

FileMaker, 30 år

FileMaker har levererat över 20 miljoner exemplar av produkter som ingår FileMaker-plattformen och FileMaker Go-appen till iPad och iPhone har precis passerat 1,5 miljoner nedladdningar från App Store. FileMaker-programvaran finns på 15 olika språk och
används över hela världen och i så gott som samtliga branscher inom både den privata och offentliga sektorn.

FileMaker stöds av ett globalt ekosystem som innefattar
FileMaker Community, en kostnadsfri onlineresurs med över
50 000 medlemmar,
FileMaker Business Alliance med mer än 1 200 företag där många har som huvudsaklig verksamhet att erbjuda FileMaker-produkter och konsulttjänster, samt webbplatsen Made for FileMaker som erbjuder hundratals kommersiella produkter från tredje part som byggts för FileMaker-programvara.

Lovord från utvecklare och kunder

”Det är ett rent nöje att arbeta med en renare, mer responsiv design och den automatiska kompletteringen när man skriver skript. Jag är övertygad om att jag kommer att kunna utveckla och skriva kod snabbare än i föregående versioner, och även göra layout som känns mer inbjudande att använda.
Kraftfulla verktyg för utvecklare är lika med kraftfulla lösningar för användaren. Uppdaterade och uppfräschade nya designelement med övergripande bättre responsivitet gör det mycket enklare att skapa utmärkta lösningar oavsett mottagare.”
- Heine Simonsen, Aarhus University

”FileMaker 14 ger oss så många nya fördelar och förbättringar att vi inte ens överväger OM våra kunder bör uppgradera. Det handlar helt enkelt bara om planering för när det ska göras. Det känns nästan som julafton!”
- Claus Lavendt, Datamanix, Danmark


”Filemaker 14 är ingen överraskning men ett jättekliv mot att göra FileMaker till det bästa av två världar: en utmärkt utvecklingsmiljö med all ny Scriptfönster, ett skript som IDE-programmerare har väntat på, och möjligheten att snabbt skapa både snygg och meningsfull gränssnittsdesign med den förbättrade Themes support och nya kontrollfunktioner som Navigator Part eller Button Bars. Så låt oss sprida nyheten!
Filemaker Server 14 kommer med sin nya förmåga till smart standby-inställning att öppna möjligheter för FileMaker inom områden som inte var tillgängliga förut: hot spare setup och enkel, säker fail-over är nu möjligt. Wow!”
- Volker Krambrich, Norsul, Finland


”Med nya, snabbare WebDirect öppnar sig nya, efterlängtade möjligheter med Android. I FileMaker 14 är WebDirect riktigt användbar och kommer att bli en fullvärdig medlem av FileMaker-familjen.”
- Robert Samnegård, Mallverkstan, Sverige

Om FileMaker, Inc.

FileMaker, Inc. är ett dotterbolag till Apple och tillverkar programvara som förändrar företag genom att göra det möjligt för användare att skapa och köra anpassade lösningar som fungerar smidigt på iPad, iPhone, Windows, Mac och webben. Miljontals användare världen över förlitar sig på FileMaker-plattformen för att dela information, hantera projekt, spåra tillgångar, m.m.

Kundkontakt:
nordic@filemaker.com
//www.filemaker.com/se

Mediekontakt:
Magnus Schmiedtke
070-646 91 96
magnus_schmiedtke@filemaker.com